Doživljanje nihanja krvnega sladkorja

Doživljanje nihanja krvnega sladkorja

Ali vaš krvni sladkor niha?

Obvladovanje sladkorne bolezni z insulinom ni tako enostavno. Skrbno pazite, kaj jeste, koliko se gibljete, in jemljete zdravila po priporočilih ... a vaša raven krvnega sladkorja kljub temu niha. To lahko za vas predstavlja veliko breme. Nimate ves čas občutka, da imate stvari pod nadzorom, doživljate nihanja krvnega sladkorja. Ste utrujeni ali razdražljivi, včasih potrti.

Pomembno je, da znate prepoznati simptome nihanja krvnega sladkorja, da lahko ohranite stvari pod nadzorom in da veste, kaj lahko storite. Zdaj je čas, da ukrepate.

Prvi korak je, da se pogovorite z zdravstvenim delavcem, ki vam lahko svetuje kako bolje obvladovati sladkorno bolezen; uporabite vprašalnik za sladkorno bolezen, da poiščete teme, o katerih bi se morda želeli pogovoriti z zdravstvenim delavcem.

Nihanja krvnega sladkorja ne pomenijo, da se ne trudite dovolj – obstaja več razlogov zakaj pride do tega.

Spodaj je navedenih nekaj poznanih dejavnikov, ki povzročajo nihanje krvnega sladkorja.

Moja zdravila
Ali je vaše trenutno zdravljenje najprimernejše za vas?
Nekatera zdravila za sladkorno bolezen, vključno z insulini in njihovimi odmerki, vplivajo na raven krvnega sladkorja in lahko dosegajo različne rezultate pri različnih ljudeh. Tudi če natančno sledite predpisanemu zdravljenju, ki vam ga je priporočil zdravnik, lahko vaš krvni sladkor kljub temu niha. Niste edini. Pomembno je, da ste samozavestni in zadovoljni s svojim obvladovanjem sladkorne bolezni. Zakaj ne povprašate zdravstvenega delavca, ali so vaši odmerki zdravil ustrezni ali pa so vam morda na voljo druge, primernejše možnosti zdravljenja?

Moja prehrana
Ali lahko zdravstveni delavec priporoči boljši načrt prehranjevanja k vašemu zdravljenju?
Dober načrt obrokov se mora ujemati z vašim urnikom, prehranskimi navadami in zdravljenjem. Prosite zdravstvenega delavca, naj vam pomaga poiskati pravi načrt obrokov, ki se bo dopolnjeval z vašim zdravljenjem sladkorne bolezni in vam bo pomagal doseči ciljno raven krvnega sladkorja.

Slabo počutje
Ali vaša trenutna ali kronična bolezen vpliva na zdravljenje sladkorne bolezni?
Prehlad, gripa ali alergije lahko vplivajo na zdravljenje z zdravili za sladkorno bolezen, zaradi česar ne dosegate ciljnega nadzora nad krvnim sladkorjem. Opozorite zdravstvenega delavca na morebitne druge zdravstvene težave, ki jih imate. Majhne spremembe v trenutnem zdravljenju vam lahko pomagajo bolje uravnavati sladkor v krvi v času bolezni.

Raven telesne aktivnosti
Ali vaša raven telesne aktivnosti vpliva na nadzor krvnega sladkorja?
Redno gibanje in zdrava prehrana, v kombinaciji s primernim/prilagojenim zdravljenjem sladkorne bolezni, sta pomembna za uravnavanje nihanja krvnega sladkorja. Pogovorite se z zdravstvenim delavcem o vrsti telesne aktivnosti, ki bi vam koristila. Lahko vam pove, če morate spremeniti raven telesne aktivnosti, prehranjevanje ali zdravljenje, da bi dosegli bolj uravnotežen krvni sladkor.

Ko sem potrt/-a ali pod stresom
Z zdravstvenim delavcem se pogovorite o svojem stresu in čustvenem počutju, saj lahko ta dva dejavnika vplivata na nadzor vašega diabetesa.
Obvladovanje kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, predstavlja veliko čustveno breme. Niste edini, mnogi sladkorni bolniki pogosto doživljajo s svojo boleznijo povezane stiske in tesnobe. Stres zaradi vsakdanjega obvladovanja bolezni skupaj z različnimi rezultati meritev krvnega sladkorja je lahko zoprn in neobvladljiv. Pogovorite se z zdravstvenim delavcem, ki vas lahko pomiri, tako da vam pomaga prilagoditi zdravljenje sladkorne bolezni.